Home » A zero-carbon home in Portugal has a stunning pool


Kerimov Architects created a zero-carbon dream home on a hill in Portugal. The home is called Casa de Cabo and it is a 1,250 square-meters house. The house boasts broad, horizontal lines. Wide overhangs shade beautiful and private interiors, extending toward the horizon.

Continue reading below

Our Featured Videos

Casa de Cabo was built with peaceful privacy in mind. Thereby, all the views are to the back of the house. The house fits into the surrounding environment and rooms are fit into an underground floor. The basement floor has an atrium structure where rooms are interspersed with internal basement gardens.

Related: First ceramic geodesic dome in the world is affordable

An overhang seating area overlooks a pool that seamlessly blends with the surrounding trees and ocean horizon

On the main floor, the living areas are attached via a bridge. It looks out a spacious backyard pool shaded by generous pergolas and overhangs. Additionally, the living room and office looks out to the ocean horizon.

A house with a pool outside and large trees all around it

Also, priority was given to the views the residents have of the landscape. The subtle footprint is mimicked in the eco-friendly materials used to build the house. Locally-produced concrete, glass and wood helped achieve zero-carbon emissions.

A house connected to a pool

The concrete walls extend beyond the line of the façade. It continues to the roof’s emphasis on horizontal lines. As a result, it provides a grounded feel to the space. The walls continue into the interior and provide a connection between the interior and exterior of the home.

The side of the Casa do Cabo house shows the overhang extends toward a pool with the home surrounded by trees

Lastly, the glazed rear was harder to achieve than it may appear. Local regulations limit glass to no more than 50% of the façade. The architects say that despite the limitation, they managed to achieve “maximum lightness and semi-permeability of the architecture and set panoramic viewpoints.” The light appearance of the thin roof, made of local timber, also met the architects’ principles of stability and sustainability.

+ Kerimov Architects

Images via Kerimov Architects



Source link

Related Posts

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More