Home » CANON headquarters features modular, energy-efficient design


The building for the new CANON Production Printing Netherlands headquarters focuses on energy efficient design and Canon’s Kyosei philosophy: living and working together for the common good.

Continue reading below

Our Featured Videos

Designed by BroekBakema Architects and M+R interior Architecture, the HQ is equipped with sun-resistant facades. It also features a tight envelope with triple glazing. Renewable energy is created through rooftop solar panels and energy savings are achieved through the use of LED lighting. 

Related: UNStudio designs K-pop entertainment’s new HQ in Seoul

A spiral staircase in a white room with a wall of windows

Moreover, by relying on an efficient heat pump and heat and cold storage (ATES), the building earned a Breeam Excellent Design Certificate. The flow of the building was designed to be modular as needs of use potentially change in the future. There is even the opportunity to add entire floors in a green space known as Green Plazas. These areas are provided as gathering spaces and function to connect one floor to another. They bring the outdoors inside with copious plants for a garden environment. 

A dining area with floor-to-ceiling windows

Furthermore, large glass surfaces throughout the atrium area provide an abundance of natural light to work spaces. The interior space relies heavily on natural materials such as sustainably-sourced wood. Designers also relied on green design principles for the furniture. They extended the life of existing pieces by covering them with sustainable upholstery selections.

An auditorium that seats less than 200 people

The building includes sitting areas, a restaurant, meeting areas, a boardroom, conference center and auditorium that seats 170 people. It was a priority for the design team to merge the interior and exterior design of the building with the natural surroundings. They describe the building as a “Gesamtkunstwerk in which the applications of CANON’s printing technique have been translated into parts of the interior.”

A white front lobby area of the CANON headquarters

Signage throughout the site reminds visitors the project was designed to match CANON’s corporate identity. Also incorporated into an onsite forest walk are sculptures and art from CANON’s collection.  

+ BroekBakema architects and M+R interior architecture

Images via Herman de Winter



Source link

Related Posts

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More