Home » Classic Oregon resort is a new sustainable facility


Lakeside at Black Butte Ranch received a sustainable renovation. It revitalized an iconic resort community near Sisters, Oregon, which sits at the gateway to Oregon’s high desert. The Ranch, originally planned in the early 1970s, is a vacation destination or year-round home for many people. The 15,000-square-feet Lakeside is a replacement of the old pool facility.

Continue reading below

Our Featured Videos

The two buildings that comprise Lakeside contain a restaurant with indoor and outdoor seating. There is also an outdoor pool, hot tub, a fitness room with locker rooms and an activity center and outdoor play area for kids.

Related: Book a stay at these eco-friendly cottages in the UK

A group of people sit outdoors with an outdoor fire pit in front of them and a lake scenery behind them

Furthermore, the design of Lakeside aims to evolve the legacy of Pacific Northwest modernism at the Ranch. It increases the sense of connection to the landscape and creates an even more pleasant lifestyle experience for residents.

“Openings, breezeways and overhangs become apertures for distilling the volcanic landscape into distinct moments, unfolding to weave the horizon of the Three Sisters and Mount Washington into the spaces,” the designers said.

A wooden open pavilion with a cross-section roof that allows sunlight through

Additionally, the new development creates a connection between indoor and outdoor spaces. It offers more opportunities for people to connect with the landscape and find both solitude and community. Hacker Architects designed outdoor fireplaces, deep outdoor overhangs for shade. They also included unfinished interiors to allow for kids craft activities indoors.

A seating area of the lakeside ranch has wooden interiors and wooden tables where a mom and her children are playing

Moreover, the architects used a site-sensitive design that uses the landscape. There is an understanding of the local micro-climate to create passive energy-saving strategies. This includes natural daylighting and natural ventilation that takes advantages of breezes off the nearby lake to reduce energy usage.

A wooden overhang extends out to the exterior landscape

Concrete mass floors and walls hold daytime heat and release it at night to maintain stable interior temperatures. The floors also have radiant heating and cooling, a system chosen for guest comfort for when residents are barefoot in the spa, pool and shower areas.

A restaurant with a wood ceiling and design

Also, the restaurant makes use of floor radiant heating and cooling to avoid forced air blowing over diners. A Variable Refrigerant Flow (VRF) system for heating and cooling and a Heat Recovery Ventilation (HRV) system for ventilation were combined to reduce energy costs. While solar thermal heats the pool. Natural materials and finishes were used throughout the buildings. There are wood frame construction to cedar shake siding on interior walls, ceilings, exterior walls and decking.

A narrow strip of the building in front of a towering mountain in the background

The buildings sit low to the ground under the shadow of a low mountain peak, with low undulating roofline topped with solar panels. The effect at night is a warm, lakeside lodge with a modern twist. We love the detailed thought that went into clean energy and materials used in the facilities, as well as the amenities they offer the community.

+ Hacker Architects

Photography by Jeremy Bittermann



Source link

Related Posts

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More