Home » Niger school uses passive design for their energy crisis


“In the midst of an energy crisis, a passive design on this school in Niamey, Niger has been a great success,” said a representative of Article 25. “Even when filled with up to 40 students, the classrooms stay significantly cooler than outside, with temperatures typically seven to eight degrees centigrade lower by mid-afternoon.”

Continue reading below

Our Featured Videos

Article 25, a humanitarian architecture firm that focuses on creating solutions for underserve communities, is behind the redesign of the Collège Amadou Hampaté Bâ. It’s a new school in Niger, West Africa that made the most of passive ventilation in a unique roof design to keep students cool despite an energy crisis and the hot climate.

Related: Minimalist bioclimatic dorms provide space for students

A classroom full of students

The school provides subsidized education for middle school children from low-income families. The goal in expanding the school is to offer the same educational experience for children in primary school up through high school in a “lycee” model that extends the full educational years of the children in the school. The school also wanted to build a high-quality facility that served as a model for other schools wanting to follow a similar model in Niger.

An orange building with students lingering in the dirt pavilion

Additionally, the proposal included refurbishing existing classrooms. There is the addition of five new classroom blocks (totaling 20 classrooms), along with new administrative buildings, an assembly hall, library and latrine buildings. The water and electrical services were upgraded to improve the school’s self-reliance due to intermittent issues with municipal supply.

Three students wearing blue school uniform write on a black chalkboard

As a result, the school buildings use local materials. There is an adaptation of vernacular techniques to respond to the hot and challenging climatic conditions. The school aimed to create a “beautiful and comfortable spaces conducive to learning,” according the architects. Therefore, the principle building material used was a locally-quarried laterite stone, an underused building material local to Niger.

A classroom with a chalkboard

Furthermore, the construction of the school buildings gave the community an opportunity to train local masons in laterite construction techniques. It is in the hope that the skills will translate into future projects in the region.

An orange school building in Niger with a slanted roof with students lingering about the front

The windows in the buildings are ventilated slat shutters. Above each building, arches allow air flow in and out of the building. They are covered by raised, metal single-pitch roofs perched high above the buildings to shade the buildings from the sun and allow additional air flow. It’s a unique design created exclusively for this region’s climate. When the temperature is 95 degrees Fahrenheit outside in the afternoon, the interior of the buildings can remain around 80 degrees Fahrenheit with no air conditioning.

+ Article 25

Photography by Toby Pear



Source link

Related Posts

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More