Home » Passive and green design becomes of Annandale House


Day Bukh Architects met the challenges of designing a green home that matches the client’s desire for a minimalist and sustainable lifestyle. Located in the inner city suburb of Annandale in Sydney on a large, wide lot, the home features a variety of green design elements. 

Continue reading below

Our Featured Videos

Known as the Annandale House, designers capitalized on breezes and natural lighting. They carefully oriented the house on the lot and encompassed the entire width of the land. 

Related: Vintage viewfinders inspired this studio in Australia

A wooden frame opens up to the living room

Furthermore, passive design resulted in a highly energy-efficient home that embraces a flow between indoor and outdoor living. The building benefits from a tight envelope with comprehensive insulation throughout. It relies on evaporative cooling, natural ventilation and low-consumption LED lighting. In addition, the home produces renewable energy through the use of solar panels. Water management systems result in low-consumption. Plus, the home is equipped to harvest rainwater.  

A living room and kitchen area filled with windows

Using sustainably-sourced building materials was important to the client. As a result, the home is built with a reliance on renewable building materials and eco-friendly products. 

A divide between the kitchen and the outdoor area

While there was a focus on the embodied and operational carbon during construction, the design also sought to increase the density of the site. A “granny flat” was built on the same property, located behind the primary home with the goal of providing additional living or lodging space while sharing resources. The rear addition was situated to capture passive solar elements like natural light and warming during the winter months. 

A bedroom with a white lamp hanging from the ceiling

In addition to the two structures, the home features a large deck with built-in kitchen amenities and heaters installed into the ceiling to increase opportunities for outdoor living throughout the seasons

+ Day Bukh Architects

Images via Katherine Lu



Source link

Related Posts

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More